Det skal du vide om mundskyl

Af t-r-e-n-d - 21 Jun 2021

Mundskyl er en del af den daglige tandplejerutine for mange danskere, og det er der mange gode grunde til. Det er nemlig et fint supplement til tandbørstningen og kan reducere risikoen for tandkødsbetændelse og andre tandproblemer. Der er dog ikke mange, der har det store kendskab til mundskyl generelt. Derfor har vi her samlet alle de vigtigste ting, du skal vide om mundskyl, så du kan være sikker på at bruge det rigtigt.

Kosmetisk versus terapeutisk mundskyl

Mundskyl kan generelt deles ind i to forskellige kategorier, nemlig kosmetisk og terapeutisk. Kosmetisk mundskyl hjælper med at fjerne madrester, dårlig ånde og reducerer bakterierne i din mund. Den terapeutiske mundskyl kan derimod hjælpe med meget mere end det. Den indeholder nemlig ingredienser som klorhexidin og fluorid, som kan reducere plak og minimere risikoen for caries. Der er altså stor forskel på effekten alt efter, hvilken mundskyl du vælger. Det er derfor altid en god idé at læse produktets indhold, inden du vælger en mundskyl.

Mundskyl er god mod dårlig ånde

En af de mest almindelige grunde til at anvende mundskyl er at minimere eller helt fjerne dårlig ånde. Mange mennesker døjer med dårlig ånde uden rigtig at vide, hvor det kommer fra. Tandskylning har generelt en god effekt mod dårlig ånde, uanset hvad grunden bag er.

Mundskyl kan ikke erstatte tandbørstning

Mundskyl er et godt supplement til tandbørstningen, men det kan aldrig erstatte det helt. Tandskylning kan – ifølge flere studier – være med til at forbedre din mundhygiejne og reducere risikoen for tandkødsbetændelse, men det er vigtigt at ide, at disse fordele kommer i samarbejde med tandbørstning og regelmæssigt brug af tandtråd. Tandbørstning og anvendelse af tandtråd reducerer generelt mere plak og urenheder end mundskyl alene.

Mundskyl skal bruges i minimum 30 sekunder

Det er en myte, at mundskyl er så stærkt at man kun skal have det i munden i et par sekunder. Hvis du vil have mest muligt ud af dit mundskyl, bør du skylle din mund i minimum 30 sekunder inden du spytter det ud igen. Det giver de aktive ingredienser mere tid til at virke, og det gør at din mund bliver renere.

Mundskyl kan hjælpe med…

Mundskyl kan hjælpe med mange ting, når det bruges regelmæssigt, bl.a. rense og desinficere mund og hals, fjerne plak, styrke mundens forsvar, holde tænder og tandkød sundt og rent, beskytte tænder mod caries, modvirke dårlig ånde, lindre blister og generelt forbedre din mundhygiejne. Det er dog vigtigt at notere, at mundskyl ikke er et vidundermiddel. Du skal stadig huske at børste tænder to gange om dagen, bruge tandtråd og komme forbi tandlægen regelmæssigt, f.eks. denne tandlæge i Greve.