Disse ydre faktorer har indflydelse på din vinoplevelse

Vin er, som du nok ved, en kompleks størrelse. Nydelsen af vin afhænger af utroligt mange ting. De fleste af disse faktorer ligger, nok ikke overraskende, i alle de forskellige nuancer, som selve vinen kan antage som resultat af dens druesort(er), og alle mulige forskellige detaljer i dens fremstillingsproces (det er sådan nogle ting, som gør, at en Barolo f.eks. adskiller sig fra en Bourgogne), som denne artikel ikke vil behandle yderligere – det kan slet ikke lade sig gøre at redegøre for det i sådan en kort artikel som denne. Det er dis

I stedet kigges der her på nogle af de ydre faktorer, som også har indflydelse på din fornøjelse med din komplekse vin.

Temperaturen

Det her ved du sikkert allerede. Men temperaturen er noget af det, som har allerstørst betydning for de smagsindtryk, som vil komme til udtryk, når du drikker vinen. Den anbefalede temperatur kan være ganske specifik for enkelte vine, så undersøg gerne dette, inden du hælder vinen op. Medmindre du altså føler dig modig og tager den på gefühl.

Glasset

Det er ikke kun glasproducenters dygtige markedsføringsarbejde, som er skyld i, at forskellige vine drikkes af forskellige typer glas. Glassets udformning har nemlig for det første noget at sige om de aromaindtryk, du får, umiddelbart inden og under en tår af vinen, for formen kan så at sige ”samle” duftene omkring næsen. For det andet vil tykkelsen på glasset påvirke, hvordan vinen rammer smagsløgene. Og for det tredje kan glas – eksempelvis de smukke, slanke champagneglas – være med til at fremhæve vinens visuelle kvaliteter. Hvilket faktisk også på en lidt indirekte måde kan være med til at få vinen til at være mere lækker

Settingen

Omgivelserne har ligeledes meget at sige, og det giver nok intuitiv mening, hvis du forestiller dig en hyggelig restaurant i sammenligning med en koldtbelyst lagerhal.