Jan Guillou og hans ikoniske fortællinger

Søger du med lys og lygte efter en eller flere bøger, som kan fængsle din læselyst og holde dig helt ude på kanten af stolen? Hvis dette er tilfældet, så er Jan Guillou og hans store udvalg af bøger et rigtigt godt valg.

Jan Guillou er en yderst anerkendt forfatter, som har skrevet flere prisvindende og populære bogserier om alt fra en middelalder fortælling om en heroisk ridder, en moderne og neglebidende krimi til et større værk dedikeret til det 20-århundrede.

Så man kan roligt sige at Jan Guillou har formået at ramme og belyse mange forskellige samfundshistoriske perioder, genrer og temaer. Hvilket gør Jan Guillou meget alsidig og betyder, at han favner utroligt bredt, da hans bøger kan læses af en stor målgruppe.

Hvem er Jan Guillou?

Jan Guillou, født Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou d. 17 januar 1944, er en verdenskendt forfatter fra Sverige. Han er kendt for sine utallige bestsellerbøger, som har gjort ham til en af Skandinaviens mest sælgende forfattere historien.

Udover hans forfatterskab, så har Jan Guillou også en fremstående og betydelig karriere som journalist bag sig. Den venstreorienterede Jan Guillou har ofte luftet og beskrevet sine kontroversielle holdninger og overbevisninger, hvor han også kom i søgelyset i 1973, da han afdækkede en omfattende overvågning sat i værk af en svensk efterretningstjeneste over venstreradikale svenskere.

Jan Guillou fik sin debut som forfatter i 1971, men hans helt store gennembrud kom først i 1986 da han udgav ”Coq Rouge” – det første bind i bogserien om Carl Hamilton. Til skabelsen af den svenske agent og fiktionskarakter Carl Hamiltion, hentede Jan Guillou inspiration hos hans kollega Ian Fleming og hans legendariske fortælling om James Bond, også kendt som agent 007.

Hamilton er sidenhen blevet både filmatiseret og lavet om til en række svenske og danske tv-serier, som ligesom bøgerne, har nydt stor succes. Dette gælder også hans senere værk om tempelridderen Arn.

Jan Guillou og hans tapre tempelridder

I 1997 bestemte Jan Guillou at søge væk fra krimi-genren og hans fortællinger om Hamilton. Jan Guillou gik i stedet for i gang med at belyse og berette om en vis svensk adelsmand fra middelalderen, ved navn Arn Magnusson. Over fire bind fra 1997-2021, fortalte Jan Guillou om Arn Magnusson’s eventyrlige rejse fra at blive opdraget som munk til at kæmpe en heroisk kamp i Jerusalem som en hæderlig tempelridder.

Den ikoniske bogserie skrevet af Jan Guillou består af disse: Vejen til Jerusalem (1998) Tempelridderen (1999),  Riget ved vejens ende (2000),  Arvet efter Arn (2001).